Dette er en oppskrift på lam jeg snublet over i Italia en gang på 90 tallet.
Det finnes variasjoner men vi tar det på denne måten.
Det er nå sessong for lam og butikkene bugner av lammekjøtt.
Det som også er sessong er sopp, noe som passer fint.
Har du tilgang til ferskvare er dette selvfølgelig en fordel men alt lammekjøtt kan egentlig brukes.
Men jeg bruker ryggen som jeg får de i disken til å kutte på saga.
Hvis de da ikke har ferdig.
Denne retten tar tid og det er viktig å tenke logisk.
Klargjør kjøtt, sopp, poteter og asparges mens sausen koker/reduserer slik at du har alt ferdig samtidig.
Du kan også lage saus og poteter ferdig på forhånd slik at det bare kan varmes når du trenger det.
- Lam ca 320 g pr pers ( pga bena)
- provence krydder
- hvitløk
- løk
- gulrot
- seleri
- purre
- amadinepoteter eller mandel potet
- kantareller
- Grønne store oliven
- Grønn asparges
- Kraft eller buljong ca 1 liter
- ett glass rødvin.
- Frisk parmezan ost
Sausen/sjyen
1.Del en hel hvitløk horisontalt. ( trenger ikke skrelle eller ta fedd fra hverandre)
2.Del en hel stor løk i båter ( trenger ikke å skrelle )
3.Del to gulerøtter i biter
4.skrell og del opp en halv selerirot
5.vask og del purre i biter
6.Ha alt dette i en passe kjele med soya olje og litt meierismør og provencekrydder,
la det frese i et par min.
7.Hel på kraft/buljong og la det småkoke under lokk i 30 min.
8.Sil av grønnsakene og ha kraften tilbake i kjelen,
9.Nå skal dette koke til det er ca halvparten igjen.
10. smak til med salt og pepper
11.Hvis du ønsker kan du redusere yteligere eller jevne den litt, etter ønske.
Så var det kjøttet.
1.Rut fettet på kjøttet som om det var juleribba.2.Kryddre med provencekrydder, hvitløk og salt,pepper.
3.Brun det i en varm panne med meierismør slik at det blir brunt men
ikke svidd.
4.Kok ut panna med rødvin.
5.Legg kjøttet i en ildfast form og stek i ovnen på 200 grader til kjøttet
holder ca 70 grader.
6.La det hvile i noen min før du skjærer det opp.
7.Skjær i skiver mellom bena (se bildet)
8.Stekesjyen blandes med utkoket fra panna og tilsettes sausen.
Poteter.
1.Skjær amadine poteter i båter,
(del potetene i 4 det blir bra.)
2.Kok dem i lett saltet vann til
de er nesten ferdige.
3.Hel av vannet og la de lufttørke
4.Vend de forsiktig i olivenolje og kryddre godt.
5.Stek i panne med smør til de har en fin farge,
Husk de er nesten ferdige så vær forsiktig.
1. kutt av ca 3 cm i bunnen på aspargesen
2.Legg di i en ildfast form og ha på olivenolje,salt,pepper og hvitløk.
3.Riv fersk parmezan over og stek i ovnen på 220 gradet til de er
møre nok til å stikke igjennom, ca 10 min.
1.Børst av soppen med en
børste slik at de blir
rene og frie for jord.
2.Riv de opp i passe biter
3.Stek i panne med salt
pepper og meierismør.
legg opp og server med grønne oliven.
Lykke til og ...
Smakelig måltid.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar